tisdag 17 december 2013

Varför skolavslutning i kyrkan?

Lagom till julen kommer frågan om skolavslutning i kyrkan upp på tapeten.  Det senaste är i Svenska Dagbladet där förslag om lagändring förs fram från mitt eget parti och svar i Dagens Nyheter. Det är bra att skollagen förtydligas, det kan aldrig vara fel.


Samhället och skolan har en intim koppling till kyrkan historiskt. Skolavslutningar är en rest från den tiden kyrkan hade ansvar för utbildningen.  Det är min tro att många skolor saknat en trevlig lokal att ha avslutning i och därför gärna valt kyrkan.


Lite traditionella psalmer (utan grova religiösa inslag) tar barnen ingen större skada av.  Att en präst ska läsa sagor/julevangeliet tycker jag är fel. Prästen måste här gå en balansakt som jag inte tror alla präster är bekväma i.

Att ha skolavslutning är inte en svensk tradition.  Däremot finns det skolor som har det som tradition.  Så det är skolornas tradition som värnas.  Men på sikt ska alla skolor sträva efter att minska sina traditioner med kopplingar till religion eftersom religion historiskt är motståndare till kunskap.

Sedan ska tilläggas att det vissa kyrkor är starkt religiöst dekorerade, medan andra är sparsmakade. Man kan inte dra alla kyrkorum över en kam.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar