måndag 11 augusti 2014

Bunkeflomodellen i praktiken

Sollentunapartiet vill införa Bunkeflomodellen i hela Sollentuna.  Barnen kan få dansa vid bänkarna exempelvis (sagt i debatten i fullmäktige när motionen avslogs).  Kristdemokraterna visar sig också vara positiva till att prova modellen (vilket i sig är en mycket mer pragmatisk hållning).

Bunkeflomodellen går ut på att barnen skulle få 45 minuter idrott varje dag, istället för 2 gånger i veckan (redan från första klass).  Betygen ökar då markant.

Likt en viskningslek så refereras modellen så av de flesta.  Få verkar ha läst resultaten.

En som har läst resultaten är Jacob Gudiol som har mindre lyriska ord om resultaten.  Exempelvis att flickors resultat inte ökade eftersom de redan var höga.  Läs gärna hans sammanfattning - det är både ris och ros.

Jag är som han skeptisk till att modellen ökade betygen.  Antalet elever som ingick är dessutom väldigt få.  Det känns troligare att elever som känner sig sedda av lärare och lite "märkvärdiga" skapar bättre resultat.  Musikklasser är ett annat exempel som har bättre resultat.

Idrott är alltså inte mirakelpillret. Snarare engagerade lärare som smittar av sin glädje för en aktivitet till barnen.  Varje skola bör hitta sin nisch efter sina förutsättningar - det kan vara musik, idrott, körsång, datorer, språk, etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar