måndag 12 december 2011

Hur viktiga är reflexer?

Jag är helt klart konservativ när det gäller lagar. Jag inte var för cykelhjälmslagen (dom över 18 bestämde att de under 15 ska ha cykelhjälm). Inte heller var jag för vinterdäckslagen (jag anpassade hastigheten efter väglaget).

Men vad skulle ni säga om en reflexlag där man ska ha reflex mörka delen av året (exempelvis 1/11 - 1/3)?

Som förälder tycker jag till att börja med att barnens vinterkläder ska ha insydda reflexer. Men borde inte å andra sidan alla vinterkläder sålda i Sverige ha det?

Eftersom många gångtrafikanter inte kan förse sig med reflexer så tror jag att en lag riktadmot tillverkarna är det som kommer göra svenskarna synligare.


Läs mer hos NTF.

4 kommentarer:

 1. Såsom varandes förälder tror jag inte på någon lag när det gäller reflexer, däremot tror jag på upplysning (!) följd av konsumentmakt. Insydda reflexer för de minsta finns redan på det mesta, helt enkelt för att det säljer bättre. Att det kommer mer och mer inbyggda reflexer i träningskläder/ytterkläder för vuxna är samma sak, det kommer sannolikt att spilla över även på ungdomarnas kläder.
  Om barnen på fritidshemmen fick gå ut med ficklampor och själva se vilken skillnad reflexer gör tror jag det gör mycket mer långsiktig nytta än en lag som blir svår att följa upp. För inte vill vi väl att polis och åklagare ska ägna alltför mycket tid åt att jaga klädfabrikanter?
  NTF gör mycket bra, men jag undrar om de borde fokusera mer på upplysningsuppdraget än på att ropa efter lagstiftning. Gå-hjälm nästa, för att det kan spara liv när man snubblar? Eller så lär man sig att gå försiktigt, precis som åka med rimlig hastighet på vintervägar.

  SvaraRadera
 2. Reflexer är viktiga. Men också gränser för vad som måste och/eller bör vara lagstiftning.

  "När man förbjudit invånarna att åka utan bilbälte eller motorcykelhjälm så kommer per automatik krav på cykelhjälm och bilbälte i baksätet. varje förbud leder till ytterligare ett förbud som i sin tur gör att statens invånare till slut undrar hur tidigare generationer över huvud taget kunde överleva. Kommer det i framtiden resas krav på obligatoriska gåhjälmar? Det låter kanske osannolikt, men det räcker med att en forskare kan visa att man räddar livet på en fem eller sex spädbarn om året om de använder gåhjälm så kommer lagen som ett brev på posten!" /David Eberhard, "I trygghetsnarkomanernas land", Månpocket 2006, sid 21

  SvaraRadera
 3. Håller med mycket där. Jag är som sagt konservativ när det gäller nya lagar.

  Sådana lagar vi pratar om nu borde i första hand vara till för att skydda andra. I andra hand för att skydda samhällskostnader (sjukvård av mc-förare utan hjälm) och i tredje hand skydda den som inte skyddar sig själv tillräckligt (ibland måste man få "leva farligt").

  Jag tror inte varje förbudslag eller undersökning automatiskt leder till nya förbud.

  Vad gäller utbudet av vinterkläder för barn så verkar de vara slut i september varje år. Min konsumentmakt är ganska beskuren där.

  Jag håller med om att det idag är polisiärt fel att jaga reflexlösa. Det är snarare mot tillverknings- och försäljningsledet man kan få genomslag.

  Mer upplysning är bra. Varför så få ändå använder reflexer kan man undra. Om det är ett problem i dignitet som cykelhjälm och vinterdäck är sedan en annan fråga.

  SvaraRadera
 4. Det är för mycket tjat om allt numera. Reflexer har funnits och använts i alla tider så varför denna plötsliga hysteri om allt? Lagar är verkningslösa om de inte respekteras och ju fler lagar desto större inflation.
  Om vi inte vill att barnen ska växa upp som robotliknande paragrafryttare som inte kan tänka själva måste vi sluta med all lagstiftningsiver.Lagar fördummar då det tar bort det egna ansvaret.Bättre att tänka själv och tänka fel ibland än att inte tänka alls.
  Det går alldeles utmärkt att leva sitt liv utan vare sig reflexväst eller cykelhjälm och ändå vara säker. Gåhjälm kommer bli verklighet då en viss typ av människor anammar allt som påstås
  "rädda liv". Att lära sig tänka själv, bedöma risker och helt enkelt se sig för fungerar utmärkt. Reclaim your mind.

  SvaraRadera